SVO-2 SVO-3

Deel 1 van de Eenhoornderby gespeeld op het Velterspark

eenhoornderby deel 1

De Eenhoornderby, ook dit jaar staat hij weer 2 maal op het programma en gisteren vond de eerste editie plaats om 09:45 op het Velterspark. Een mooie tijd voor deze strijd tussen de reserveteams van Rood-Zwart. Dat de gemoederen tijdens deze titanenstrijd soms ietwat verhit raken, is bekend en elk kamp heeft zijn versie van de gebeurtenissen.  Als redactie is er natuurlijk complete neutraliteit en daarom komen beide verslagen aan bod:

Eenhoornderby volgens het tweede: Oostburg 2 geeft niet thuis in Eenhoornderby
Waar het al weken hosanna was bij het tweede elftal van S.V. Oostburg, was het afgelopen zondag voor één dag kommer en kwel. De flow waarin het team al sinds 1 april verkeert bestond in ene niet meer. In de Eenhoornderby tegen het ervaren Oostburg 3 werd het elftal gewogen en te licht bevonden.

Fel

In het begin van de wedstrijd waren beide teams fel. Het derde op de goede manier, het tweede was onderling vooral heel strijdlustig. Scheldkanonnades en onrust zorgde ervoor dat het elftal lange tijd totaal niet in de wedstrijd kwam. De eerste kans was nog wel voor het tweede. Lex du Fossé dacht alleen dat hij in buitenspelpositie stond, waardoor hij de bal liet lopen. Anders had hij op vijf meter van het vijandelijke doel oog in oog met doelman Wijnja gestaan.

Aanpassing

Na ongeveer twintig minuten werd het 0-1 voor het elftal van Johan de Feijter. Bij een vrije trap torende Johanan van den Ameele hoog boven Mels de Vos uit en knikte het leer tegen de touwen. Coach de Vos wisselde begreep dat het anders moest. Hij bracht Xander de Buck en enkele minuten later kreeg het 2e de wedstrijd langzaam in handen.

Het 3e zakte met deze stand bewust in, maar kreeg de bal steeds moeizamer weg, de druk werd groter en groter, maar voor de rust was er maar één echt grote kans meer. Du Fossé had net iets te veel tijd nodig.

Rust

In de rust kwam Mattijs van der Meulen het tweede versterken en du Fossé zakte een linie, de tweede helft begon zoals de eerste eindigde. Het tweede had de bal rondom de “16” van het derde, was wel dreigend, maar heel veel kansen kreeg het niet.

Invaller van der Meulen had overigens niet veel kansen nodig. De eerste de beste die hij kreeg schoot hij via Wijnja over de doellijn.
Bij het tweede leek nu de gedachte te ontstaan dat de tweede treffer ook wel zou komen, maar dat zorgde voor een bepaalde nonchalance bij het team dat wil jagen op plek drie op de ranglijst. De dreiging hield niet aan, het spel werd slomer en slordiger en het werd weer een gelijkwaardige wedstrijd.

Beslissing

Uit een afgeslagen bal vanuit weer een stilstaande situatie viel ineens het doelpunt dat de wedstrijd zou beslissen. De bal werd uit het strafschopgebied gewerkt, Niek Maenhaut van Oostburg 3 nam de bal aan op de borst en vuurde hem richting het doel van Jasper Tieleman.
Tieleman dook, maar kwam net te laat bij de bal waardoor er weer een voorsprong was voor Oostburg 3. Het tweede moest weer in de achtervolging en buitenom twee penaltymomenten leverde dit eigenlijk niets op.

Frustraties vierden hoogtij bij de ploeg die blijkbaar even geen tegenslagen kan hebben. Bryan Ghijs mocht niet mopperen dat hij “slechts” geel kreeg na een aanslag op de man van de openingstreffer. Hij schrok hier zelf ook van en heeft na de wedstrijd zijn excuses gemaakt aan van den Ameele.

Strafschop

De penalty-momenten werden dus beiden beoordeeld als “geen strafschop” door de verder goed fluitende Johan Duininck. Bij het eerste geval kwam de bal tegen de hand van Niek Maenhaut, bij het tweede geval gleed Jethro Wijnja Lex du Fossé ondersteboven.

Maar al bij al, was de zege van het derde een terechte. Het tweede heeft een maand tijd om te leren hoe je een eenhoornderby speelt. Het spelbeeld gaf duidelijk aan dat de “derbysfeer” er voor zorgde dat het team niet de glorieuze ploeg was die ze de laatste weken waren.
Zaterdagavond 26 mei staat de return op het programma, dan mag het team tonen of het leergierig is en wel bestand is tegen de beladenheid van de derby.

Na 3 2-1 zeges, verliest het team van Mels de Vos dus nu met 1-2. Morgen, Donderdag, is er de eerste kans op revanche, uit bij Aardenburg 2 lijkt het er dus op dat het team dus genoeg zal hebben aan twee doelpunten….

Eenhoornderby volgens het derde: Oostburg 3 speelt weer als van ouds en legt Oostburg 2 over de knie

Waar voor de winterstop het derde haar wedstrijden vrij eenvoudig wist te winnen en enkel IJzendijke het hoofd moest bieden was men na de winterstop de weg volledig kwijt. Uit de zeven wedstrijden na deze pauze werden er twee schamele punten behaald. Met hangen en wurgen, kunst en vliegwerk én het nodige geluk wist men uit bij Ria een punt te stelen. En thuis tegen Aardenburg kon men in de laatste seconden ook een puntje meepikken.

Je kan dus wel stellen dat men de weg kwijt is. Waar al een aantal jaar de machine van het derde nauwelijks was te stoppen, tegenstanders vaak slapeloze nachten had en met lood in de schoenen de kleedkamer uitliep is van deze vrees niets meer over. Het derde is de laatste tijd een karikatuur van zichzelf en dat doet pijn! Oostburg 2 is daarentegen de ploeg in vorm en het lijkt alsof de rollen omgedraaid zijn.

Paniek

Zoals gezegd is Oostburg 3 al tijden de weg volledig kwijt. Waar bij lichte paniek altijd kon worden teruggevallen op onze manager Johan die altijd de rust bewaarde en vooraf overal over had nagedacht leek het zelfs even alsof hij zelf ook de weg kwijt was. Na de 0-4 nederlaag thuis tegen Graauw én de 1-6 nederlaag tegen Clinge ging het roer om. Johanan werd plots van aanvallende middenvelder twee linies teruggehaald om daar de boel dicht te houden en de voorheen rots in de branding op die positie Ger werd een linie doorgeschoven om daar de balans wat meer te bewaren Deze tactische omzetting heeft slechts één helft gewerkt.

Tegen Ria Westdorpe hield de verdediging de eerste helft nog de 0 maar ook Johanan ging vervolgens twee keer opzichtig in de fout. Ook de week daarna kreeg de verdediging onder leiding van Johanan er 5 om de oren. Weliswaar wist Ger in die wedstrijd te scoren maar een groot succes was dit allemaal dus niet.

De opstelling

Terug naar de basis zal Johan gedacht hebben. Johanan ging terug naar voren, Ger weer laatste man en met vier punten uit de laatste twee wedstrijden lijkt de boel weer een beetje op de rit.

Vandaag was het toch weer wat puzzelen geblazen. Ondanks dat de eerste twee namen dus vrij snel waren ingevuld werd toch naar enige creativiteit gevraagd. Zekerheden zijn er overigens nog altijd. Jaap is een van deze zekerheidjes. Jaap is altijd fel en altijd snel. Niek is in zijn nieuwe rol als controleur wekelijks een sterkhouder wat zelfs Danny Magito is opgevallen.

Na de wedstrijd vandaag is hij met zijn voetbaltas de bus ingestapt richting Nieuw Borgvliet. Ook Davy kun je nog altijd om een boodschap sturen in de spits en Michael is even onberekenbaar als onnavolgbaar. Bennie met de bal aan de voet haalt ook nog altijd zijn niveau. Wat rest is nog de opvulling van de andere plekken.

Stijgende lijn

Johan is vandaag met zichzelf begonnen in zijn creatieve gedachte. Na al een aantal jaar de rechter vleugel te bestrijken is hij nu weer terug in de mandekking gekropen. Hier scoorde hij vandaag een hele dikke voldoende. Jethro kun je inmiddels de Brad Jones van de vierde klasse noemen want waar iedereen zich afvraagt wat hij nog doet, blijft hij het vertrouwen houden van de coach. Dit vertrouwen heeft hij niet beschaamd en keepte vandaag een prima wedstrijd evenals vorige week overigens.

Ook Jethro heeft de stijgende lijn te pakken. De een zal het creativiteit noemen en de ander kijkt er niet van op maar ook Stafan Roche startte vandaag voor de tweede keer op rij in de basis. Uit de hoge hoed kwam Andrew gekropen die met vlagen zo glad was als een aal en heeft laten zien een gemis te zijn voor Oostburg mocht hij volgend seizoen ergens anders voetballen.

De wedstrijd

Het derde begon goed aan de wedstrijd. Men liet het tweede aan de bal en loerde op de counter. Met dit spelletje wist het tweede geen raad en Oostburg sneed het eerste kwartier af en toe door de verdediging als een mes in zachte boter. Met name de ruimte aan de rechter kant werd door Johanan een aantal keer goed ingedoken. Een aantal corners en voorzetten leverde dit op en toen het tweede dit beu was werd Johanan flink aangepakt aan diezelfde rechterkant. Stefan wist deze vrije bal mooi in te draaien en voor Johanan was het dan ook een koud kunstje om de bal binnen te koppen. De wedstrijd werd er vervolgens niet vriendelijker op. Uiteindelijk kreeg het tweede toch wat meer grip op de wedstrijd maar verder dan een paar schoten op doel kwam men niet.

Rust

Met een 0-1 voorsprong ging het derde verdiend de kleedkamer in waar nog eens rustig het eerste deel werd doorgenomen. Ger zijn hooikoorts werd opgemeten maar meer dan een lichte verhoging konden we niet constateren, hij kon dus lekker verder. Johan deed nog een paar omzettingen en Dimi werd op de hoogte gehouden van de tussenstand. Na dit alles konden we weer richting het veld.

Het tweede was zichtbaar gebrand om er nog iets van te maken en greep alles aan om de wedstrijd te doen kantelen en uiteindelijk is men de druk wat gaan opvoeren. Deze druk resulteerde al gauw in de gelijkmaker. De organisatie was een beetje weg bij het derde en uit de kluts kon de bal worden binnen gewerkt. Koren op de molen van het tweede zou je denken.

En op dat moment was het derde rijp om nog een tegentreffer de incasseren. Gelukkig lopen er wat slimme mensen op het veld en zij konden het tempo wat uit het spel halen van het tweede halen. Zij lokten een aantal vrije trappen uit waar het tweede gretig gebruik van maakte.

Druk

De druk bleef overigens toenemen maar er lag vervolgens ook ruimte om te counteren. Uit een van deze counters kreeg Oostburg 3 een corner die werd afgeslagen. Niek kon deze afgeslagen bal netjes controleren en zonder lang na te denken kegelde hij het leer van ruim 20 meter hard in de bovenhoek.  Vervolgens kon Davy de wedstrijd definitief beslissen. Zijn stift had een beter lot verdiend. En ook Johanan miste op een haar na het doel na een lange rush over de as van het veld. Patrick de Sutter kreeg ook nog een kans om de deur definitief dicht te doen maar waar hij in gedachten de bal in de bovenhoek schilderde, werd het een slap schotje.

Penalty

In de laatste minuten dacht heel Oostburg nog aan een penalty voor het tweede. ‘Lex Immers’ zakte door zijn hoeven na enigszins ongelukkig uitkomen van Jethro. Waar men wellicht een penalty verdiende wuifde de scheidsrechter het weg en kon het derde weer eens drie punten bijschrijven.

Categorieën

Archief

- advertentie -