Historie

 OPRICHTING – Op 4 juni 1927 werd de vereniging opgericht onder de naam “Excelsior”. Daarna onderging de vereniging diverse naamswijzigingen. Op 20 oktober 1927 veranderde de naam in “Vitesse”. Na toetreding tot de Zeeuwsche Voetbal Bond kreeg de vereniging op 26 november 1928 de naam “Zeeuwsch Vlaamse Boys”. Deze naam werd gekozen, omdat de leerlingen van de Oostburgse kweekschool, afkomstig uit heel Zeeuwsch Vlaanderen in de vereniging meespeelden. Het eerste competitie optreden vindt plaats in de 2e klasse C in het seizoen 1929/1930 met inmiddels 30 verenigingen en 43 elftallen die lid waren van de Zeeuwsche Voetbal Bond. De Zeeuwsch Vlaamse Boys begonnen goed en eindigden na F.C.A. (Aardenburg) op een tweede plaats. Daarna verdwijnen de Zeeuwsch Vlaamse Boys twee seizoenen van het competitie-toneel. In deze tijd heerste onder andere en griepepidemie. In het seizoen 1932/1933 laten de Zeeuwsch Vlaamse Boys weer van zich horen en eindigen op de 3e plaats in de 2e klas. Op 4 mei 1934 was het weer tijd voor een naamsverandering en kreeg de voetbalvereniging de naam “Oostburg”. In dat jaar eindigde “Oostburg” op een 4e plaats in de le klas. Er was inmiddels een tweede team bij, wat op een 7e plaats in de 2e klas eindigde.

 EERSTE KAMPIOENSCHAP – In 1935 beleeft “Oostburg” een historisch jaar, ze worden voor het eerst kampioen. De meest succesvolle speler in die tijd was Bram Brakman. Hij was de vaste keus van de West selectie. Daarna promoveert Oostburg van de eerste klas naar de 3e klas K.N.V.B. waar ze het er niet slecht afbrachten.

Staand v.l.n.r.: vlagger, Jan Smit, voorzitter E.P. van de Werff, P. Buijze. T. van der Werff, L. Kiel. A. Verschuure, J. van der Plank, P. Brakman. F. Christaansen, C. van Lare, P. de Vuyst, A. Simpelaar.Zittend v.l.n.r.: I. du Burck, J. Jansen, J. de Bruijne, I. Toussaint, B. Brakman, J. Verplanke.

25 JARIG JUBILEUM – In 1952 vierde de vereniging het 25-jarig jubileum, dat ondanks een financiële dip toch uitbundig gevierd wordt met een groot feest. Wel plaatst de voorzitter nog een kanttekening: Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat de “donaties der donateurs” achteruit zijn gegaan. En dat men van een groot geluk mag spreken dat het le elftal in de 4e klasse is gebleven. Op de foto de voetbalelftallen van Oostburg en Aardenburg broederlijk verenigd voor de derby tijdens het seizoen 1951/1952 te Oostburg. Links de ploeg van Aardenburg.

Van links naar rechts voor: Gerard de Rijck, Wilfried de Rijcke, Richard de Vriend. Midden: Aimee Moens, Arnold Quataert, Hubert van de Voorde, Johan Leenknecht. Achter: Michiel Verplanke, Theo de Backere, Johan Hubregsen, Rob Moens, grensrechter Dolf de Vriend. In het midden: scheidsrechter van Riel. Rechts de ploeg van Oostburg met voor: Albert de Koning, Jan Mussche, Bram Verplanke. midden: Fre Karels, Cor Moerman; achter: P. Boekhout, Bert de Croo, Jan Versprille, Abraham van de Gezelle, Joop Riemens, Izaak Verplanke, grensrechter Frè Verkest

KAMPIOENSCHAP OOSTBURG 1 – In dit jaar herovert Oostburg 1 haar plaats in de 4e Klasse.

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1965

40-JARIG BESTAAN – Dit jaar viert de vereniging, ondanks tegenslagen, de 40ste verjaardag.

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1967 

50 JARIG BESTAAN EN NIEUW VELTERSPARK – Op 3 juni 1977, viert de vereniging het 50-jarig bestaan. Vele verenigingen die met Oostburg in dezelfde klasse speelden lieten zich door besturen vertegenwoordigen op de receptie, maar ook andere clubs uit de regio waren aanwezig. Bij de cadeaus waren heel veel wedstrijdballen. Hier kon de S.V. Oostburg voorlopig mee vooruit.

De uitbreidingen van het sportcomplex aan de Baljuw Veltersweg werd in 1977 officieel in gebruik genomen. Dit nieuwe sportterrein heeft 2 schitterende speelvelden en een verhard oefenveld met verlichting en 4 ruime kleedlokalen. Jammer genoeg ontbreekt er nog een kantine, waarin openbare toiletten aanwezig zijn en waarin vergaderingen, cursussen en ontspanningsavonden gehouden kunnen worden voor de jeugd en de senioren. De huidige kantine (bij het trainingsveld, red.) was voor deze activiteiten te klein.

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1977 

KAMPIOENSCHAP OOSTBURG 1 – In dit jaar pakt Oostburg 1 de titel in de Tweede Klasse B

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1978

 

 WINNAAR AFDELINGSBEKER – Dit jaar won het eerste elftal voor de eerste keer de afdelingsbeker ten koste van Sluiskil


– Krantenbank Zeeland, PZC, 1981

WINNAAR AFDELINGSBEKER – Het eerste elftal, wat destijds zondag eerste klasse speelde, won dat jaar de afdelingsbeker. Nadat de eerste wedstrijd 1-1 werd gespeeld, werd de tweede wedstrijd thuis met 2-0 beslist.

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1983 

NIEUWE KANTINE HERRIJST UIT DE AS – Dit jaar krijgt de vereniging een flinke klap te verwerken. De kantine brandde tot de grond toe af… 

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1986

Gelukkig lagen de plannen voor vernieuwing al klaar…

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1986

De werkzaamheden kwamen dus vlug van de grond en hetzelfde jaar nog opende de nieuwe kantine…

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1986

60-JARIG BESTAAN EN OOSTBURG 1 WINNAAR AFDELINGSBEKER- De voetbalvereniging Oostburg bestond in 1987 60 jaar. Het jubileum werd groots gevierd. Naast de voetbalkantine was een feesttent geplaatst, waar de vrijdagavond van 19.30 tot 21.00 uur een receptie wordt gehouden. Leden, oud-leden, supporters en andere belangstellende konden het bestuur gelukwensen. J. Moerman ontving bij deze gelegenheid de K.N.V.B.-zilveren waarderingsspeld.


– Krantenbank Zeeland, PZC, 1987

De vereniging kreeg ook nog de kers op het 60-Jarig jubileum. Dit jaar won het eerste elftal de afdelingsbeker.

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1987 

OOSTBURG 1 WINNAAR AFDELINGSBEKER- In 1988 won Oostburg 1 voor de 4e keer in de historie de afdelingsbeker

– Krantenbank Zeeland, PZC, 1988 

OPENING JEUGDHONK – Dit jaar opent het jeugdhonk waar jong en oud tot op de dag van vandaag nog veel plezier aan beleeft. De opening werd verricht door het toen jongste lid: Jeroen Prins en het toen oudste nog spelende lid: Jaap Verplanke

 OOSTBURG 1 KAMPIOEN – In het seizoen 1992/1993 werd het eerste elftal opnieuw kampioenHet was een uitermate spannend seizoen. Het stond steeds bovenaan maar de beslissing viel pas op de laatste speeldag. Hierop werd met 5-0 gewonnen van Kwadendamme.


Kampioenselftal met v.l.n.r staand: Trainer J. van Acker, Leider C. Moerman, P. de Vos, J. de Bakker, A. Geyssens, K. Mookhoek, J. Engelaar, J. de Jonge, R. de Houck, D. Overmeire, J Duininck, Vlagger H. Tas. Zittend: A. Langedijk, M. Begooi, P. de Sutter, R. Boidin, J. Moerman, M. van de voorde, F. van Veen.

75-JARIG JUBILEUM & OOSTBURG 1 KAMPIOEN – Het seizoen 2001/2002 werd een gedenkwaardig jaar. 2002 was het jaar van het 75-jarig jubileum en dit jaar kon/kan de boeken in gaan als een uiterst succesvol seizoen. Het vlaggenschip promoveerde na vele jaren weer naar de vierdeklas K.N.V B. Dat dit gevierd werd was een feit en een mooier cadeau konden alle leden, vrijwilligers, supporters en sponsors van de S.V. Oostburg natuurlijk niet krijgen.


– Krantenbank Zeeland, PZC, 2002 – 
Eerste elftal kampioen 2001/2002.

OOSTBURG 1 KAMPIOEN

Beslissingswedstrijd in Philippine tegen Sluiskil werd met 2-1 gewonnen na verlenging. Promotie naar de 4e Klasse (zondag).

Overstap zaterdagvoetbal

Tijdens de buitengewone ledenvergadering  26 januari 2023 is er besloten om de overstap te maken naar het zaterdagvoetbal. In 2018 was het ook al eens verkend, maar was het duidelijk vanuit de leden nog niet zover was.

Binnen de huidige maatschappij, behoefte leden, vrijwilligers en de ontwikkelingen binnen het voetballandschap was dit een moment en een logische stap. Uiteindelijk zouden op einde van het seizoen 2022/2023 in totaal nog 7 verenigingen uit Zeeuws-Vlaanderen de overstap maken.

 

Samenwerking Jeugd Oostburg en IJzendijke

De volgende stap in de samenwerking tussen sv Oostburg en vv IJzendijke is een feit. Na zeven seizoen onder de naam ST Oostburg / IJzendijke samen te hebben gespeeld, hebben we naast een gezamenlijk tenue (in seizoen 2022/2023 geïntroduceerd) een nieuwe naam. De leden hebben een naam kunnen kiezen en zo was de ‘SJO WZV United’ (West Zeeuws Vlaanderen) gekozen.

 

Palmares

Kampioenschappen S.V.O.1
1935  1965  1993  2002  2008
 

S.V.O. 1 Districtsbeker winnaar
1981  1982  1987  1988

Onderscheidingen
Erelid
1956 – Ph. de Vuyst
1957 – H. Broodman
1969 – R. van Pamelen
2018 – D. Barra
2018 – T. De Smet
2019 – H. Mussche


Zilveren K.N.V.B. Speld
1987 – J. Moerman


Gouden K.N.V.B. Speld
2017 – W. Maenhaut

 

2015 – Onze Club bij Omroep Zeeland