Activiteitennieuws

Slimmericks en gezelligheid op 5e editie voetbalquiz

Afgelopen zaterdag was het zover, na een sabbatical van 3 jaar was er weer de S.V. Oostburg Voetbalquiz. 17 teams kregen 7 rondes de tijd om zich te plaatsen voor de finale-ronde waarin 10 ploegen uit gingen maken wie er met de ‘echte’ prijzen aan de haal zouden gaan. De titelverdedigers die dus drie jaar lang de titel ‘voetbalkenner van Oostburg’ mochten dragen deden ook weer mee. Björn Verploeg en Arjen Versluys waren dus één van de favorieten voor de titel. Hun teamnaam Hangover 96 was weinig hoopgevend.

Ronde 1

De eerste ronde bestond uit 11 vragen in de categorie: Internationaal Voetbal. De laatste club van van Nistelrooij, de bijnaam van Juventus, de Champions League winnaar voor dames en de opstelling van het Uefa Cup winnend Feyenoord, het kwam allemaal voorbij. Team BSC (de Breskens Schiedam Combinatie) maakte deze ronde het beste maar doordat enkele teams een joker inzette (deze verdubbelde de punten) stonden zij nog niet aan de leiding.

Ronde 2

Na ronde 2 werd de eerste officiële tussenstand opgemaakt. Rini Versluijs en Willem Verstraeten zetten in deze ronde over Zeeuws Voetbal en S.V. Oostburg hun joker in en scoorden hierin zo goed, dat ze na ronde 2 de leiding pakten. De huidige club van de gebroeders de Nooijer, de Zeeuwse clubs met een jaartal in hun naam en de uitslag van de kampioenswedstrijd van Oostburg 1 in 1993, waren vragen waar veel deelnemers zich op stuk beten. De elke ronde terugkerende Slimmerick (een rebus van foto’s) leverde deze ronde Aboubakar Kourouman op.

Rust

In de pauze kon iedereen even tot rust komen, terwijl Ger van de Voorde en Jethro Wijnja zich over de antwoordformulieren bogen (zij deden dit na elke ronde) en zorgvuldig nakeken. Na dat zij de 17 bladen hadden nagekeken werd de tussenstand geshowd op de televisie in de kantine, net zoals de sponsors op het grote scherm. Na deze rustperiode waarin iedereen had bijgekletst werd ronde 3 gestart.

Ronde 3

Het EK en WK was hierin het thema. De joker werd hierin ingezet door BSC (Niels Verduin en Eric Verlinde)en FC Overdreven (Ruben Deij en Nick van Belois), dit bleek terecht want beide teams hadden 10 van de 11 vragen goed. Wat beiden 20 punten opleverde, dit zou voor deze twee teams een grote stap zijn richting een topklassering.
De Nederlandse (gedeeld) topscorer van EK’92, het wedstrijdshirt van Mexico in 98, de all-time EK topscorers kwamen onder andere voorbij en de Slimmerick was Michael Ballack.

Ronde 4

Ronde 4 was voor sommigen een lastig in te schatten thema: de Klassieker & el Clásico. Team Linkspoten zette hier de joker in, had 5 vragen goed en met 10 punten had dit team bestaande uit Hans Risseeuw en Maury Tanghe deze ronde het hoogst aantal punten samen met BSC, dat dit zonder joker wist te behalen.

Enkele vragen uit deze ronde waren: het aantal Champions Leagues dat Real, Barca, Ajax en Feyenoord samen wonnen. De clubs waar Michael Laudrup speelde en wie de tegenstander was van Feyenoord in zijn laatste Europese Super Cup finale in 2002. De foto vraag leverde verschillende creatieve antwoorden. Maar Patrick Sutter, enkele kipkluifjes en een foto van wat doperwtjes moest toch echt: Patrick Kluivert zijn en niet Patrick Boute, die de klassieker of el clásico niet heeft gespeeld.

In de hieropvolgende pauze werd duidelijk dat BSC aan de leiding stond met 47 punten, gevolgd door FC Overdreven met een score van 43.

Ronde 5

Ronde 5 was ook een thema wat nog niet vaak in de Voetbalquiz voorkwam: Boeken, film & TV. De titelverdedigers Hangover 96 en de Patsboem Legends zetten hun joker in en zij haalden dankzij de verdubbelaar dan ook de 2 hoogste scores. 12 voor Hangover 96, 14 voor de Patsboem legends: Davy Maes en Marco Tanghe.  Het boek Different Cook, de film United over het vliegtuigdrama in 1958 passeerden en ook de serie FC de Kampioenen mocht niet ontbreken. De slimmerick was voor velen iets te ver gezocht. Pol van “Boek”el is uiteraard ook geen typische naam waar je aan denkt bij dit thema.

Spanning

Op dat moment kwamen er nog 2 rondes voor dat de grote finale zou beginnen en dus werd de spanning langzaam hoger. Het thema Eredivisie is een vrij ruim begrip, de Bitterballetjes(Niels de Krijger en Jan van Belois) zetten terecht hun joker in, hadden 9 van de 11 vragen goed en nestelde zich met 18 punten stevig in de top-3. BSC haalde in ronde 6 voor de 5e keer een score van 10 op 11, maar doordat ook FC Overdreven zeer constant rond de 8/9 vragen goed had bleef het spannend.

In deze ronde werd onder andere gevraagd naar het jaar van oprichting van de Eredivisie, de Griekse topscorer aller tijden in de Eredivisie en voor welke club Pierre van Hooijdonk 11 wedstrijden op rij wist te scoren in dezelfde competitie. De slimmerick bleek met Danny Landzaat vrij éénvoudig.

Laatste ronde

In de laatste ronde voor de finale ging het er voor sommigen om, net wel of net geen finale. Het thema deze ronde kon met “Oranje” weer veel opleveren. Voetbal Inside, met vader en zoon David Almekinders Sr. & Jr. zetten hun joker in en wisten 7 vragen goed te beantwoorden. Dit leverde 14 en het hoogst aantal punten op. BSC was deze ronde volledig foutloos en haalde 11 op 11.

De Nederlandse WK-topscorer aller tijden, het aantal interlands van Moulijn, Lenstra & vd Gijp en het aantal Nederlandse doelpunten op het WK van 2006 bleek voor hun dus geen probleem. Een foto van Wilfred Genee, Ma Flodder en een strak gemetseld muurtje maakten samen Wilfred Bouma bij de Slimmerick.

Finalisten

Na deze ronde bepaalden Ger van de Voorde en Jethro Wijnja dat de volgende 10 ploegen de finale mochten spelen:
1. BSC (78 pnt)
2. FC Overdreven (68 pnt)
3. de Bitterballetjes (63 pnt)
4. Voetbal Inside (57 pnt)
5. FC de Zaag (56 pnt)
6. Johanan en Dani (51 pnt)
7. Crouch…auch (47 pnt)
8. Hangover 96 (46 pnt)
9. De Patsboem Legends (42 pnt)
10. Nebur & Buurman (41 pnt)

Op de 11e plek eindigden Rini Versluijs en Willem Verstraeten met één punt minder dan de nummer 10, pijnlijk dus voor de ploeg die na 2 rondes nog aan de leiding stond.

Nadat iedereen voor de finale allemaal een nieuwe tafel kreeg toegewezen, werden de prijzen nu dus echt verdeeld. Het niveau werd iets opgeschroefd, dit bleek achteraf ook in de scores. De punten werden deze ronde van elk team verdubbeld, dus de verschillen die waren ontstaan konden nog hersteld worden. Het begon nog vrij éénvoudig met de vrouw van Johan Cruyff, maar op de 5 clubs van Thierry Henry beten velen zich suf.

Net als op een recente foto van David Seaman, zonder snor, zonder lang haar en met een flink aangekomen aangezicht. De instinker over het aantal kampioenssterren van Bayern, United en PSV was ook velen te machtig en deze ronde waren er 2 slimmericks. Kind van Oostburg Jochem van der Meulen kon iedereen goed handelen, maar Borussia Dortmund werd maar door enkelen geraden.

Drie teams hadden deze ronde 7 vragen goed, dit was het hoogste aantal. BSC, de Bitterballetjes en Crouch…auch( Jeroen Rammant & Jurgen Thomas) haalden 14 punten in deze finale en waren dus topscorer in deze allesbeslissende ronde.

De uiteindelijke winnaar was BSC, Eric Verlinde en Niels Verduijn hadden van de 88 vragen er 75 goed. Zij haalden 92 van de 110 punten. FC Overdreven wist 80 punten te behalen en het podium werd gecompleteerd door de Bitterballetjes met een knappe score van 77 punten.

Dank aan sponsoren en vrijwilligers

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors:
– SV Oostburg
– de Buck Renovaties
– de Sutter Schilderwerken
– Roche Renovaties
– Good & Tasty
– Eigenwijs
– Café the Chat
– Lidl

En ook de vrijwilligers mogen niet vergeten worden:
Niek Maenhaut, Femke Schout, Lisa Versluijs en Noemi Mannig achter de bar.
Jethro Wijnja en Ger van de Voorde voor het nakijken en nog randzaken achter de schermen.
En Angelo Wieme die de volledige Powerpoint en al het papierwerk voor zijn rekening nam.

Het was een succes, volgend jaar hopelijk nog meer deelnemers en we hopen iedereen terug te zien in 2019.

Hieronder enkele foto’s met onder andere de volledige uitslag! Meer foto’s kun je vinden op Facebook

Categorieën

Archief

- advertentie -